Lama tak masak asam pedas Thai(kengsom)..lagi pedas lagi sedapppp...berapiiiii
Resepi Kengsom Thai
-------------------------
Ikan siakap saiz sederhana potong 4
bahan blend:
10 tangkai cili kering
6 biji cili padi merah ikut kepedasan sendiri
8 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1/2 inci belacan dibakar
1 inci kunyit hidup
1/2 sudu teh biji lada putih
caranya :
mesin bahan diatas kemudian masuk dlm periuk.
perah asam jawa sebesar bola golf campur dng 3-4 cawan air utk kuahnya
masuk garam..gula thai jika ada secukup rasa
2 sudu besar sos ikan thai
masuk 1/2-biji nenas yg kecil potong nipis
blh masukan rebung jika suka
bila dah nak angkat baru masuk satu ikat kangkung yg dipotong 2-3 bahagian..
Kredit resepi ini kpd ida salmi
Sumber gambar drpd juma natull
Sent from my ASUS